Проверяват служебните министри за конфликт на интереси 15.04 | 15:08

Цонев твърди, че само здравният министър няма такова нарушение

От Филипа Тодева

Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) започва проверка на министрите от служебния кабинет на Марин Райков, съобщиха от пресцентъра на ПП Нова Алтернатива.

На 25 март Николай Цонев, председател на ПП "Нова алтернатива”, подаде сигнал, че нито министър-председателят, нито останалите министри във временното правителство са подали декларация за конфликт на интереси. Така министрите до днес не са декларирали, че не заемат длъжност, несъвместима с настоящото им служебно положение.

Към момента публичният регистър, достъпен на сайта на Народното събрание, дава информация за една-единствена подадена декларация.

"Според нас с изключение на министъра на здравеопазването, всеки друг член от кабинета на Марин Райков нарушава Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (ЗПУКИ)”, каза Николай Цонев.

По думите му всеки от членовете на кабинета може да бъде глобен с до 3 000 лева, ако се окаже, че някой от тях заема длъжност, несъвместима със служебното му положение, или извършва търговска дейност.

Водещи

Най-четени