"Симеоново" и „Драгалевци“ вече с по-високи местни данъци 08.12 | 14:15

Нов проект за презониране на кварталите на София

От Елена Коцева

Столичната община предлага нов вариант за презониране за определяне нормите на данъчните оценки на недвижимите имоти в София, съобщи заместник-кметът Минко Герджиков.

Промените ще засегнат около 92 хиляди собственици на недвижими имоти от общо 1,6 млн. собственици в София, тъй като увеличението е средно с 23%, посочи Герджиков. iNews припомня, миналата седмица Столична община излезе с първи проект за определяне на нови зони с аргумента, че общината се развива изключително интензивно.

Според новото предложение за презониране в първа зона ще се включат ж.к. "Кривата река", ж.к. "Зона Б-5", долната част на кв. "Лозенец".

Във втора зона остават останалата част на квартал "Лозенец" както и кв. "Банишора", ж.к. "Зона Б-18", районът около Централна гара. В тази зона минават и кварталите "Драгалевци", "Симеоново", "Малинова долина", "Княжево", "Киноцентър".

Столичният комплекс "Дружба" ще бъде в трета и четвърта зона - "Дружба 1" е в четвърта, а"Дружба 2" - в трета.

Съответните стойности на данък "сгради" като примери, посочени от заместник-кметът са:

За гарсониера - панелно строителство, данъкът ще е 42 лв. за имот в четвърта зона, 63 лв. - за трета зона, 75 лв. - във втора зона и 94 лв. - за първа зона.

За двустаен апартамент с площ 60 кв. м - панелно строителство, стойностите ще са съответно 56 лв., 84 лв., 100 лв. и 125 лв., а за тристаен апартамент с площ 80 кв. м - панелно строителство, стойностите са - 75 лв., 112 лв., 133 лв., 167 лв.

Данъкът за сгради масивно строителлство /80 кв.м./ в четвърта зона е 190 лв., а в трета - 161 лв. Няма да има промяна при данъците в населените места в Столичната община извън София.

Според разчетите на общината около три милиона лева повече ще се съберат от увеличените стойности на данъка.

От тези 92 000 собственици - 600 хилядиса обявили жилището си като първо, което означава, че плащат наполовина данъка "сгради".

От тях 303 млн. лв. ще са парите от европейските програми, 40 млн. лв. от Специализирания общински приватизационен фонд.

Според коментара на Минко Герджиков основната цел на столична община е да възстановим справедливостта при структурирането на данък "сгради" и да не се налага със събраните средства от "Люлин" и "Младост" основно да финансираме инфраструктурата в "Бояна" и "Драгалевци".

Заместник-кметът посочи още, че София ще остане с едно от най-ниските нива на данък "сгради" у нас - 1,875 промила, както и най-ниските сред европейските столици, тъй като там данъкът е в проценти от данъчната оценка.

Средствата ще са за рекордната, по думите на Герджиков, инвестиционна програма за следващата година с общ размер 600 млн. лв.  

Водещи

Най-четени