„Бояна“ и „Драгалевци“ – вече в зона 2, предлага общината 01.12 | 13:52

Така данъчните оценки и таксите ще се увеличат с 18%

От Елена Коцева

Актуализация на зоните на Столична община за определяне на данъчните оценки на недвижимите имоти предлага заместник-кметът Минко Герджиков.

Предложението се аргументира с това, че сегашните граници на зоните в град София са определени през 1998 год., но заради бързо променящата се инфраструктура на града, разширяване на центъра, оформянето на престижни квартали с особено големи и луксозни къщи, разграниченията вече не са адекватни. Затова се предлага да бъдат променени границите на зона 1 и 2.

Към Първа зона да се включат кварталите "Банишора", "Зона Б-5", "Зона Б-18". ж.к. "Сердика", ж.к. "Иван Вазов", кв. "Кривата река", участъка между Централна гара, Централна автогара и Сточна гара и други.

Към Втора зона да се включат кварталите "Драгалевци", "Симеоново-север", вилна зона "Малинова долина", вилна зона "Малинова долина-Герена", кв. "Княжево", вилна зона "Киноцентъра - Трета част".

С преоценката ще се увеличи данъчната оценка за тези имоти. При преминаващите от втора в първа зона данъчната оценка ще се увеличи средно с 25 процента, данъчните оценки на имотите преминаващи от трета в първа зона ще се увеличи с около 45 процента.

Данъчните оценки на имотите в кварталите "Драгалевци", "Княжево" (район "Витоша"), които ще преминат от трета във втора зона ще се увеличат с 18 процента.

Определянето на нови граници на зоните на град София ще доведе до по справедливо разпределение на данъчната тежест върху собствениците на имоти в столицата - в централните и престижни райони ще се завиши данъчната оценка, съответно размерите на данък недвижим имот и такса битови отпадъци, за сметка на по-крайните квартали, където промени не се предлагат, посочва в писмените си мотиви към доклада заместник-кметът.

Според Закона за месните данъци и такси базисната данъчна стойност на един кв.м. застроена площ варира от 17.00 лв. за масивна конструкция до 4.40 лв. за паянтова сграда.

Тази базисната стойност се умножава с коефициент за местоположението на имота.

За първа зона коефициентът е 93,6, за втора - 74,9, за трета - 63,2, за четвърта - 42,1 и за пета - 28,1.

Докладът с предложението до общинските съветници е публикуван на интернет-страницата на Столичния общински съвет.   

 

Водещи

Най-четени