"Софийска вода": Язовир "Бели Искър" не е опасен 22.02 | 10:41

От водната компания твърдят, че нямало опасност от скъсване на язовирната стена

От Андриян Георгиев

Вчера (21 февруари) хидроинженери от Националния комитет за подобряване на водоснабдяването на България алармираха, че стената на яз. "Бели Искър" в Рила, от който черпят течаща вода Самоков, Боровец и част от София, е в плачевно състояние и ремонтът ѝ се отлага от няколко години.

Хидроинженерите предупредиха, че дори средно по сила земетресение, или пък прилив на води, могат да причинят скъсване на язовирната стена и оттам Самоков и части от София да бъдат наводнени. Според експертите яз. "Бели Искър" е в най-лошо състояние от всички големи питейни язовири в страната. Инженерите обвиниха Йорданка Фандъкова, че е премълчала информацията за яз. "Бели Искър", обявявайки, че водоемите около столицата в момента не са опасни.

Във връзка с горните опасения за надеждността на яз. "Бели Искър" отношение взеха от "Софийска вода", която стопанисва съоръжението.

От водната компания посочват, че язовирът през 2010 г. е станал публична държавна собственост. 

През годините "Софийска вода" била предприела действия за заздравяването на язовирната стена. През периода 2002-2006 г. е завършен първият етап от рехабилитационните дейности по укрепване на язовирната стена, твърдят от водната компания. Изградена била система за измерване на сеизмичните процеси, която записвала сеизмичните колебания и ги следяла в реално време. Въз основа на данните от нея през 2010 г. е констатирано, че състоянието на язовира е добро и че може да се експлоатира без ограничение.

Анализът от 2010 г. показал също, че в непосредствено бъдеще е необходимо поетапно да бъде укрепена язовирната стена. Това включвало обработка на сухия откос и направа на армирана плоча, както и обработка на короната чрез хидроизолация на пътя (короната на стената). На по-късен етап било предвидено затежняване на подпорните блокове – петата на стената с бетон.

Тези необходими дейности изисквали инвестиция между 16 и 18 млн. лева, посочват от "Софийска вода".

От софийската водна компания твърдят, че непрекъснато и детайлно наблюдавали яз. "Бели Искър". В момента в него се съхранявали около 5 млн. куб. м вода, което било близо до минималното и обичайното за сезона водно количество.

Данните, събирани за техническото състояние на яз. "Бели Искър", не предполагали опасения от възникване на непосредствена и реална опасност за надеждността на язовирната стена, твърдят от "Софийска вода".

Водещи

Най-четени