"Тракия" се строи според техническите изисквания 17.06 | 17:05

Това са крайните резултати от пробите, които бяха взети на 2 май т.г.

От Елена Коцева

Вложените материали в насипа на лот 2 от АМ "Тракия” отговарят на изискванията за техническа спецификация, залегнали в одобрения инвестиционен проект на съоръжението.

Това са крайните резултати от пробите, които бяха взети от независима акредитирана лаборатория, на 2 май т.г.

Резултатите от проверката обяви министър Плевнелиев на специална пресконференция.

Според коментара му: 147 пъти може да се каже - работи се в рамките на техническата спецификация.

iNews припомня, че проби от строителството на АМ "Тракия" бяха взети след обвинение от страна на опозиционна партия за това, че пътят се изгражда върху пепел. 

Началникът на Дирекцията за национален строителен контрол инж. Милка Гечева информира, че от дирекцията се правят ежемесечни проверки по цялото строително трасе. Проверява се и начинът на документиране на строително-монтажните работи, след което те се представят на възложителя.

Последната проба от магистралата струва на българските данъкоплатци 6 750 лева, а предходните 146 лабораторни изследвания на материалите, влагани в строежа, са извършени от изпълнител, надзор, възложител и не са за сметка на държавата.

Министърът посочи още, че от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) са се извинили с писмо още на 18 март т.г., в което категорично се посочва, че магистралата не се строи върху пепел. В първото становище на института, което при обвинението беше представено като доказателство, е допусната езикова грешка, като е използван термина "сгуропепелина”.

Водещи

Най-четени