„Труд“ и „24 часа“ може да станат държавни? 16.06 | 17:54

Любомир Павлов иска да управлява държавата, смята бившият гл. редактор на в. „Труд“ Тошо Тошев

От Кремена Бедерева

Има вероятност вестниците "Труд" и "24 часа" да станат държавни. Това може да стане, ако съсобствениците на вестниците – Любомир Павлов и Огнян Донев бъдат осъдени, съобщи говорителят на Софийска градска прокуратура (СГП) Румяна Арнаудова в ефира на Радио К2.

Напълно възможно е двата вестника да се окажат обект на престъпление по чл. 253, ал. 6 от НК, според който се отнема в полза на държавата. "Прокуратурата не е и не може да бъде страна, в каквито и да е спорове", заяви още тя.

Същевременно главният редактор на в. "Преса" Тошо Тошев, където именно бе публикуван записът от разговора на Любомир Павлов с неизвестно лице, коментира в Нова телевизия, в предаването "Карбовски директно" ситуацията около медийния скандал у нас, съмнителните олигарси, Съюза на издателите и агент "Бор”.

"Не бих отговарял на нападките на Любомир Павлов, но една от сериозните болести на българската печатна журналистика е самият Любомир Павлов", категоричен бе журналистът.

"Възцаряването на Павлов на трона на "Медийна група България Холдинг” доведе до едно окончателно господстване, което цъфна като едно акне върху лицето на гражданското общество, като една синя пъпка върху името на българската журналистика. Това стана заради мениджърските амбиции и на Павлов, и на Огнян Донев. Павлов не искаше да прави бизнес чрез вестниците, а да подпомага своето собствено его в сферата на политиката", продължи Тошев.

Бившият главен редактор на в. "Труд" смята, че Любомир Павлов иска да управлява държавата, като изрази мнение, че вече Огнян Донев се чувства неудобно в неговата компания и "сигурно вече съжалява, за това, което е направил".

"Никога не съм бил агент на ДС, никога не съм написал, нито съм давал автограф за ДС, за каквото и да било. Подарявал съм книги с автограф на бивши агенти на ДС", призна Тошев.

"Комисията по досиета, която преди две години и половина извади моето име в един списък, не си върши работата. В МВР няма нищо за лицето Тошко Тошев", категоричен бе главният редактор на "Преса".

"Тошо Тошев не е писал и не е чел донос. Никога не съм споменавал нито една дума, за когото и да било пред представител на ДС. И това Павлов го знае много добре, ние сме разговаряли по този въпрос с него, още преди да купи вестниците", продължи с признанията Тошев. Той сподели, че Павлов дори му е обещавал, че "ще си живеят много готино" и му е съчувствал. Но все пак, Тошев обеща, че повече никога няма да говори по темата ДС пред никого и никога.

"Съюзът на издателите беше и е една сделка. Точно преди една година и един месец аз още бях вицепрезидент на фирмата, на която той (Любомир Павлов, бел. ред.) и сега е президент, аз съм един от основателите на съюза", разказа Тошев. Той си спомни как Павлов го е помолил да го направи председател на Съюза на издателите - пари всичко става", е казал Любомир Павлов, като Тошев твърди, че той е направил точно това.

Според Тошев Павлов е заплашвал някои от членовете на Съюза на издателите. Бившият главен редактор на в. "Труд" призна, че е искал да се откаже от Съюза на издателите, тъй като му е дошло много. "Павлов искаше да стане председател на съюза, защото когато преди няколко дни го извикаха в прокуратурата, какво написаха неговите вестниците – "Председателят на съюза на издателите е обвинен". Не е обвинен председателят, обвинен е Павлов, коментира Тошо Тошев. "На кого се оплаква Павлов като една пъпчива мома", запита риторично Тошев. "Аз не исках да съм в съюза вече, той не ме измести, вече с него не можеше да се работи", сподели Тошо Тошев.

Любо Павлов не ти пречи слава Богу, не ти диктува политиката, покани го, отвърна Тошев на Мартин Карбовски, който благодари за откровеността на Тошев и че е дошъл при него, но че може да покани и Любомир Павлов за интервю.

iNews припомня, че на 12 юни срещу двамата издатели на вестниците "Труд" и "24 часа" бяха повдигнати обвинения за пране на пари, а срещу Павлов – и за документни престъпления. Наложени са им гаранции в размер на по 50 000 лева.

До обвиненията се стигна, след сигнал на бившите им съдружници, с които в момента се съдят за прехвърлянето на контролния дял в "Медийна група България холдинг".

Христо Грозев, Карл Хабсбург и Даниел Риц твърдят, че чрез покупката на вестниците Павлов и Донев са изпрали пари, придобити от престъпна дейност.

Войната между доскорошните партньори вече се пренесе от полето на съда и в интернет. Първо вестник "Преса", издаван от бившия главен редактор на "Труд" Тошо Тошев, публикува запис на разговор на Любомир Павлов с неизвестно лице, от който става ясно, че Павлов търгува с влияние, за да бъдат спрени делата за прехвърлянето на контролните дялове в холдинга.

Ден след това пък в канала за видеосподеляне YouTube пък изтече аудио запис на разговор между Павлов и Христо Грозев, в който Павлов склонява събеседника си да оттегли обвиненията си, заплашва, че може да публикува други компромати срещу него и иска да назове финансовите си претенции, за да се разберат.

 

Водещи

Най-четени