Фирмите, изпълняващи ремонта на парковото пространство пред НДК, дължат 375 хил. лв. 09.12 | 15:05

Тази санкция е твърда и санкциите ще продължат да се трупат, заяви кметът на Столична община

От iNews.bg

Към днешна дата фирмите, изпълняващи ремонта на парковото пространство пред НДК, дължат 375 хил. лв. за забавянето от края на месец ноември до днес. Това каза пред журналисти Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, при проверка на изпълнението на ремонта.

По думите на Фандъкова, тази санкция е твърда и санкциите ще продължат да се трупат. "Края на месец ноември изтече срокът на първи етап от ремонта на парка на НДК", заяви тя.

"Само фирмата по настилките дължи на ден по над 23 хил. лв. санкция", обясни кметът. "Позициите бяха няколко - общо 5 различни дейности се извършваха от 5 различни фирми. Две от тях са позициите за фонтаните и водната каскада, която беше завършена още през ноември.

Готови са фонтаните, осветлението и видеонаблюдението. Има и изнесен център за видеонаблюдение, който е създаден специално за охраната на парка на НДК", уточни тя.

По думите й, фирмите, които изпълняват озеленяването, настилките и монтират тоалетните все още не са приключили, което означава, че сериозно са се забавили.

"Причината е, че контролът на място беше непрекъснат. 7 пъти с официални писма е връщана фирмата за настилките, за да коригира и да отстрани поставени от контролните органи забележки и това води до забавяне. За забавянето те дължат неустойка и сериозна санкция", посочи Фандъкова и добави, че договорите са много стриктни и сериозни.

"До края на месеца, когато очакваме всички да са приключили, ако не са си отстранили забележките, общата санкция ще достигне до 800 хил. лв.", поясни кметът и изрази надежда това да стресне фирмите-изпълнители. Тя добави и че в парка няма да влизат автомобили освен пожарна или линейка, ако се наложи.

Още преди столичният кмет се закани да има санкции за изпълнителите на ремонта на парка на НДК заради скъпия и некачествен ремонт.

"В по-голямата си част винаги съм доволна от това, че обществените поръчки се обжалват в съда и всъщност съдът решава кой е крив, кой е прав. Това означава потвърждение, намиране на проблем, който след това да бъде поправен. Всичко се прави от комисии, ясно е, че не ги правя лично аз тези поръчки”, обясни тогава Йорданка Фандъкова.

 

 

 

Водещи

Най-четени