"Червените" искат пенсиите да скочат с 12,6% от 1 януари 26.10 | 13:54

Пенсиите у нас са 10 пъти по-ниски от европейските, изтъкна Масларова

От Ралица Стоянова

БСП настоява правителство да индексира всички пенсии с 12,6% от 1 януари 2013 г. и да ги осъвремени, считано от 1 юли 2013 г., с 50% от индекса на потребителските цени и 50% от ръста на работната заплата за последната календарна година.

Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от "Коалиция за България" Емилия Масларова по време на разисквания по питането на народния представител Антон Кутев към министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов относно политиките на Министерството на труда и социалната политика за повишаване на пенсиите и предложен проект за решение от "червените", информира агенция "Фокус". 

"Нашата средна пенсия е десет пъти по-ниска от средната за Европейския съюз. Пенсионната възраст би трябвало да се съобразява с продължителността на живота ни. Над две-трети от българските пенсионери мизерстват. Не може предизборно да се демагогства и да ни се хвърлят трохички”, заяви Масларова.

По думите ѝ в бюджета за следващата година не се очаква нищо добро нито за българските пенсионери, нито за техните внуци. "Къде са стъпките, които ще доведат до подобряване на положението? За един мандат би трябвало да се случи нещо. В предишното правителство се осъществяваше пенсионната реформа, бяха приети редица стъпки, въвеждане обезщетение за безработица при пенсиониране, помощ за пенсиониране", изтъкна депутатът.

Водещи

Най-четени