1.5 млн. лв. за ликвидиране огнището на шап 27.01 | 13:21

Със средствата ще бъдат компенсирани животновъдите

От Елена Коцева

Допълнителни 1,5 млн. лв. получава Националната ветеринарномедицинска служба за провеждане на мероприятията за ограничаване и ликвидиране на констатираното огнище на шап в Бургаска област.

От тези пари трябва да се проведат мерките и по повишената епизоотична готовност в областите Ямбол, Хасково, Шумен, Варна, Кърджали и Сливен.

От тях 520 000 лв. са за обезщетения на собствениците на унищожени животни, фураж, инвентар и други материали, които могат да бъдат заразени. Стопаните вече получиха по около 300 лева еднократна помощ.

Останалите средства са за горива, извънреден труд, изграждане и ремонт на дезинфекционни съоръжения, дезинфектанти, консумативи, изследвания и т. н.

Осигуряването на средствата ще гарантира здравето на животните, както и безвредността и качеството на добиваните от тях хранителни продукти и суровини.

С тези средства ще бъдат компенсирани и тежките икономически последствия за животновъдите.

iNews припомня, огнището на шап бе открито в Бургаска област преди един месец, като под тримесечна карантина в момента се намират две села – Кости и Резово. 

Домашните животни в населените места бяха умъртвени и в момента се провежда обеззаразяване.

Придвижването на домашни животни е забранено, а пазарите за живи животни са затворени.

Първият случай на шап бе потвърден при проба от отстреляна дива свиня, най-вероятно дошла от територията на съседна Турция. Затова е се повдигна въпросът за изграждане отново на телените заграждения по границата.

Месопреработватели от областта и от съседните райони се оплакаха от мерките, тъй като те сериозно ще засегнат интересите ми. Загуби търпят поне 92 предприятия от Югоизточна България.

Водещи

Най-четени