92 предприятия засегнати от мерките срещу шап 13.01 | 15:30

Държавата ще отпусне допълнително по 300 лв. на всеки стопанин

От Елена Коцева

92 месопреработвателни предприятия от 7-те области в страната са засегнати от мерките срещу разпространението на шап.

Това съобщи пред iNews.bg Кирил Вътев, председател на Асоциацията на месопреработвателите в България. Предприятията се намират в областите Бургас, Варна, Сливен, Шумен, Ямбол, Хасково и Кърджали, където бяха наложени ограничителни мерки заради откритото огнище на шап край бургаското с. Кости.

Предприятията все още не са изчислили реализираните загуби. Трудно е и да се каже приблизителният размер на очакваните загуби от ограниченията в реализацията на тяхната продукция.

Месопреработвателите от 7-те области продават и в страната, и в чужбина.

По думите на Вътев решението на Украйна да забрани вноса на живи животни и месо от България заради шапа едва ли ще се отрази на реализацията, тъй като обемът на износа тази страна е незначителен.

От днес ограничителният режим срещу разпространението на болестта бе облекчен.

Промишлените свинекомплекси на територията на Бургас ще могат да колят угоените си животни в кланиците в останалите шест области - Варна, Сливен, Шумен, Ямбол, Хасково и Кърджали.

Месото, обаче, ще може да се реализира единствено в посочените 7 области.

И днес продължава умъртвяването на животни в бургаското с. Кости, като процесът вероятно ще приключи до края на седмицата. Вече са умъртвени дребните преживни животни, като днес ветеринарните власти ще продължат процеса със свинете.

Малко по-рано стана ясно, че държавата ще отпусне по 300 лева допълнително на стопаните на умъртвените заради шапа животни.

Водещи

Най-четени