1 лев партийна субсидия мина през първата цедка 12.06 | 16:00

Управляващата коалиция и „Воля“ бяха „за“, БСП и ДПС - „против“

От iNews.bg

Със 117 гласа "за", 90 – "против" и нито един въздържал се депутатите одобриха на първо четене актуализацията в държавния бюджет за 2019 година, която предвижда намаляване на партийната субсидия от 11 на 1 лев, предаде репортер на БГНЕС.

Предложението бе прието с гласовете на народните представители от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля", а "БСП за България" и ДПС бяха против.

Законодателната инициатива дойде от Министерски съвет и ако бъде одобрена и на второ четене, новият размер на партийната субсидия ще влезе в сила от 1 юли тази година. Според направените разчети така икономията в бюджета за втората половина на 2019 г. ще бъде 14,6 млн. лв. Размерът на партийната субсидия се гласува в края на всяка календарна година, когато депутатите разглеждат законопроекта за държавния бюджет.

По време на дебатите Румен Гечев от БСП подчерта, че партиите трябва да бъдат финансирани от държавата, като за пример подчерта, че такава е практиката в почти всички европейски държави. В Европа има само една страна, в която партиите не получават държавно финансиране и това е Швейцария.

От левицата разкритикуваха практиката някои от партиите да държат неизразходваните си средства от субсидии на банков депозит заради лихвата и направиха свое предложение – тези средства да бъдат върнати в държавния бюджет. Във връзка с аргумента на управляващите, че с намаляването на размера на субсидиите ще се стигне до икономии в бюджета, той заяви: "Закрийте отбраната и ще спестите 1 млрд. лв. Закрийте образованието и ще спестите още няколко милиарда".

От своя страна депутатът от ГЕРБ Томя Биков обясни, че лихвата от депозита на неговата партия е едва 0,05% и тя стига само за покриването на банковите такси.

Въпреки че дадоха подкрепата си на първо четене, от ВМРО пък се заканиха да направят свои предложения в следващите обсъждания. "Партиите вземат повече пари, отколкото би трябвало да вземат. Тези пари могат да бъдат намалени. Въпросът е с колко и на каква цена?", коментира депутатът Искрен Веселинов. 

Водещи

Най-четени