10 май е крайният срок за заявленията за гласуване по настоящ адрес 28.03 | 14:08

До 22 април ще са ясни окончателните кандидатски листи, посочват от ЦИК

От Цанка Донкова

Централната избирателна комисия реши 10 май да е крайният срок за заявленията за гласуване по настоящ адрес. Това означава, че хората, които искат да гласуват на евроизборите на 25-ти май по настоящ адрес, ако той е в различно населено място от постоянния, трябва да го заявят писмено пред кмета на общината.

Заявлението за гласуване по настоящ адрес е необходио, тъй като по закон избирателните списъци се съставят по постоянен адрес. Учениците и студентите редовно обучение могат да гласуват в населеното място, в което учат. За тях не е нужно предварително заявление. В деня на вота те ще покажат пред комисията заверена студентска или ученическа книжка, допълва БНР.

Българите с право на глас на евровота са тези, които са живели най малко 3 месеца в България или друга страна членка на Европейския съюз. Хората с настоящ адрес извън страната се включват по принцип в "забранителен списък", който ще е публикуван най късно до 14-ти май. За изключване от списъка се подава заявление до кмета или на интернет страницата на общината.

До 9 април пък е срокът, в който ЦИК ще регистрира партии и коалиции от партии за участие в изборите. До 14 април трябва да се регистрират инициативните комитети, които искат да издигнат независим кандидат за евродепутат. А до 22 април ще са ясни окончателните кандидатски листи.

Водещи

Най-четени