11 стотинки за записан пациент в неотложната помощ 17.12 | 19:46

Министерството предлага цената по новата наредба 40

От Елена Коцева

От следващата година общопрактикуващите лекари ще получават по 11 стотинки за всеки записан пациент в листата си, ако работят по новата наредба 40, която ще бъде публикувана в Държавен вестник в последния работен ден на годината.

Това обясни министърът на здравеопазването доктор Стефан Константинов пред делегатите на 51 извънреден лекарски събор в Пловдив.

Присъстващите лични лекари категорично заявиха, че са против предлаганите промени за разкриване на дежурни кабинети и за оказване на 24-часова спешна медицинска помощ.

Още вчера общопрактикуващите лекари категорично заявиха, че няма да се съобразят с новата наредба за разкриване на кабинети и дежурства за неотложна медицинска помощ.

Според лекарите сумата, която ще бъде отпускана, е унизителна и е подигравка както за техния труд, така и за пациентите.

По думите на министър Константинов обаче до момента никой от недоволстващите не е дошъл при него да каже, че има проблем.

Той увери, че изборът за 24-часовите дежурства ще е на лекарите, че ще има няколко варианта, между които да избират, но че помощта трябва да е регламентирана и ясна за пациентите.

Водещи

Най-четени