120 хил. души ше бъдат глобени за неподновени лични карти 22.08 | 13:32

Гражданите са длъжни до месец след изтичане на личните си документи да ги подновят

От Елена Кирилова

Повече от 120 хил. българи ще бъдат санкционирани заради изтекли и неподновени лични карти, съобщава агенция "Фокус”.

60 хил. души ще получат санкции, тъй като личните им документи са изтекли и не са били подновени тази година, обясни директорът на Дирекция "Български документи за самоличност” в МВР Мария Костадинова.

По думите й 25 хил. граждани ще бъдат санкционирани, туй като личните им карти са изтекли още през 2010 г. и не са били подновени. За 2011 г. броят на тези, които не са подали заявление за издаване на нови документи, е 43 хил.

Костадинова подчерта, че гражданите са задължени до месец след изтичането на личните карти, да подадат заявление за издаване на нови. Тези, който не го направят, могат да получат глоба в размер от 20 до 150 лева.

Загубилите личната си карта пък трябва да заплатят санкция от 30 до 200 лева.

Броят на личните карти, които се издават на български граждани у нас намалява, докато броят на издадените документи на българи в чужбина остава същият, коментира Мария Костадинова.

По данни на Министерство на външните работи във все повече консулски служби в чужбина ще бъдат инсталирани работни места, които да позволяват по автоматизиран път да се приемат документи. Данните за лицата пристигат у нас по електронен път, което се случва за минути или за ден най-късно.

Произвеждането на личните документи се осъществява в България, а след това се изпращат чрез дипломатическата поща обратно в консулските служби, в които са подадени заявленията.

Самото издаване на документите се случва бързо, но забавянето е свързано с физическото връщане в чужбина, което става много по-бавно, обясни Костадинова.

Водещи

Най-четени