120 хил. лева ни струват сайтовете за БГ председателството 23.08 | 14:08

До 1 октомври новата интернет страница трябва да заработи

От iNews.bg

Около 10 000 потребители ще може да влизат едновременно в новия сайт на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Това се разбира от обявената обществена поръчка за неговата направи и за осигуряването на хостинг, предаде БГНЕС.

Вторият сайт на българското председателството ще струва 70 000 лв., без ДДС. Други 35 000 лв. плати държавата преди година и половина, когато обществената поръчка за настоящия сайт на председателството бе спечелена от фирма на бивш съпартиец на тогавашния вицепремиер Меглена Кунева. Така, общата сметка само за интернет сайта на шестмесечното председателство, надвишава 120 000 лв. с ДДС.

В периода на председателството – януари – юни 2018 г., интернет страницата на бълргарското председателство ще е достъпен на адрес: www.bg-eupresidency.gov.bg. Сайтът трябва да е достъпен на четири езика – български, английски, немски и френски. Трябва да бъде съвместим и за споделяне на информация, снимки и видео със социалните медии – Facebook, Twitter, Instagram, както и платформите за споделяне Flickr, YouTube, Vimeo. Сайтът трябва да позволява лесен достъп през мобилни приложения и да осигурява стрийминг – излъчване "на живо”, на откритите дебати в рамките на председателството.

Страницата на председателството трябва да разполага със защити срещу кибератаки, като неоторизиран достъп, блокиране на сайта и други, както и с копия на сайта на няколко места, т.нар. mirror и с възможности за backup.

Победителят в обществената поръчка трябва да осигури до един час реакция при кибератаки, 24 часа в денонощие, седем дни в седмицата, 365 дни в годината. Сайтът трябва да е готов най-късно до 1 октомври 2017 г., срокът за подаване на оферти приключва утре.

Водещи

Най-четени