15-и ден окупация на Софийския университет 07.11 | 08:35

Югозападният университет и УАСГ се присъединиха към колегите си

От Гергана Златкова

Затворени остават и някои аудитории във висши училища в различните краища на страната.

Продължава окупацията на Ректората на Софийския университет, съобщи БНТ.

На 15-ия ден от протестната акция във Философския факултет на Алма матер ще се проведат серия дискусии за прехода, медиите и управлението на държавните средства.

Студентите настояват за разпускане на Народното събрание и предсрочни парламентарни избори.

Югозападният университет и УАСГ се присъединиха към окупираните. Обединението на студентите е станало чрез социалната мрежа.

Минути след призива за окупация във Фейсбук, вратата на зала 501 в Югозападния университет беше блокирана.

"Категорични сме, че ще останем в залата до оставката на правителството на Пламен Орешарски. Към този момент сме само деветима колеги от различни специалности, но очакваме към нас да се присъединят и други, ангажирани с проблемите в държавата", каза в телефонно интервю за Дарик Мариела Монева.

"Уведомили сме по надлежния ред ректора на университета проф. Иван Мирчев. Вярваме, че той няма да спъва нашите действия, тъй като е широко скроен човек и отговорен към студентите в ЮЗУ. Имаме най-необходимите неща, за да издържим на окупацията", заяви Монева, която е бъдещ юрист.

Студентите предпочетоха да останат в университета и през нощта. Казаха, че залата ще бъде окупирана за неопределено време.

Идеята е окупацията на залата да продължи и през следващите дни. Студентите се надяват към тях да се присъединят още техни колеги.

Междувременно вчера "ранобудни студенти" алармираха, че няколко провокатори, сред които и въоръжен мъж, са нахлули в окупираната 321 аудитория във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" и са заплашили протестиращите. Въоръжен мъж не е нахлувал в 321 аудитория на ВТУ, съобщи от своя страна за Дарик говорителят на Областната дирекция на МВР в старата столица Марияна Христова.

"На този етап е рано да се каже повече за инцидента, тъй като колегите все още работят, но със сигурност не е имало човек с оръжие в залата", категорична бе Христова. Студентите благодариха за бързата реакция на зам.-ректора проф. Петко Петков.

Водещи

Най-четени