18 хил. евро месечно носи момиче, изведено с цел сексуална експлоатация 13.07 | 10:10

Очертаваме се като износител на момичета за Белгия, Холандия и Германия

От Ивелина Георгиева

През 2011 година 541 лица са станали жертви в трафика на хора. 404 от тях са жени, изведени от страната с цел сексуална експлоатация. Това каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Той даде началото на конференция, посветена на трафика на жени в България и Европа. 

138 са повдигнатите обвинения, а 131 са осъдените лица. Сред тях има и шестима души, които са осъдени за подобна дейност с ефективни присъди между 10 и 15 години, коментира още министърът.

Според него се отчита се повишаване на ефективността относно наказателната политика за лица, замесени в трафика на хора. Данните показват, че едно момиче, изведено с цел сексуална експлоатация, носи чист доход от 18 хил. евро на месец на своя сводник.

За голямо съжаление страната ни се очертава като износител на момичета за Белгия, Холандия и Германия, посочи още Цветанов.

Част от основната политика на държавата в борбата с трафика на хора е насочена към превенцията. В тази връзка сме си поставили за цел да създадем силно партньорство с местната власт. Седем местни комисии вече са създадени. В момента се създава осмата - в Благоевград, подчерта вътрешният министър.

Водещи

Най-четени