20 хил. евро струва дете, което да проси по улиците 20.06 | 12:11

ЕС изготви нова стратегия за борба с трафика на хора

От iNews.bg

По целият свят жертвите на принудителния труд, включително и сексуална експлоатация, са близо 21 млн. души. От тях 5,5 млн. са деца. Тази мрачна статистика публикува Европейската комисия. Най-често жертви на трафика са жените и момичетата (79%).

Има данни на Европол, че често деца, които просят или се обучават като крадци, се търгуват като стоки. Цената им е 20 хил. евро. Като цяло печалбите от трафик на хора се изчисляват на 25 млрд. евро годишно. От тези пари се възползва организираната престъпност.

Ето защо и от Европейската комисия изготви стратегия за борба с трафика на хора. В нея са записани 40 конкретни мерки за борба с този сериозен проблем.

Сред тях са например създаването на национални специализирани звена за борба с трафика, както и съвместни екипи за разследване между страните членки и включването на Европол и Евроджъст във всички случаи на трансграничен трафик.

От ЕК настояват още и за предоставяне на ясна информация за правата на жертвите на трафика, както и механизъм, който да идентифицира, насочва и защитава жертвите на трафика.

Сред мерките е още и подкрепа за проекти, които изучават интернет и социалните мрежи. Оказва се, че те често се използват като инструменти за набиране на жертви от страна на трафикантите.

Водещи

Най-четени