1810 пъти от ГЕРБ са ползвали Авиоотряд 28 27.09 | 08:48

Комисия на НС започва да нищи докладите за полетите

От Гергана Златкова

Нова информация, базирана на съхранявани документи за полетите на Авиоотряд 28, гласи, че 70 са извън разписаните в правилника, а за 36 липсва информация, информира TV7.

Депутатите от временната парламентарна комисия за разследване на правителствения авиоотряд трябва да обсъдят днес окончателния си доклад, който да бъде гласуван от парламента до края на месеца. 

От документа става ясно, че от началото на септември 2009 до края на март миналата година бившият премиер Бойко Борисов и министрите му, както и бившият председател на парламента Цецка Цачева и президентите Георги Първанов и Росен Плевнелиев са летели общо 1810 пъти с Авиоотряд 28.

Издръжката на авиоотряда за този период пък е почти 33 мнл. лв. 

В него се посочва още, че 70 от полетите са извън разписаните в правилника му условия за ползване. За 36 полета пък липсва каквато и да е информация. 

Основният извод от доклада е, че са нарушени закони и подзаконови актове от съответните длъжностни лица. Затова се препоръчва материалите да се изпратят на главния прокурор с оглед наказателно-правна преценка, в това число и за действията на бившия премиер.

Водещи

Най-четени