2 400 молби за помощи са подали пострадалите от земетресението 31.05 | 19:11

Започна изплащането на еднократните помощи от 325 лв.

От Филипа Тодева

От днес започна изплащането на еднократното подпомагане на всички лица и семейства, пострадали от земетресението на 22 май и последвалите го вторични трусове, съобщиха от правителствената информационна служба. Помощите, в размер на 325 лв., се предоставят от Министерството на труда и социалната политика чрез Агенцията за социално подпомагане. За тяхното изплащане няма подоходен критерий.

Президентът Росен Плевнелиев, заедно с министъра на труда и социалната политика, присъства днес на съвещание на кризисния щаб в областната администрация на Перник. Той благодари за бързата и своевременна реакция на правителството и МТСП за оказаната помощ на гражданите, като призова жителите на засегнатите райони да останат спокойни.

До момента са подадени 2 400 молби за еднократно подпомагане, обяви министър Тотю Младенов. Над 2000 са молбите в Перник, в с. Дивотино са 165, в с. Мещица - 147, в община Радомир – около 70 и във Владая -15. Към 15:00 часа днес са изплатени помощи на базата на 342 молби от Перник, с. Дивотино и с. Мещица, 53 - за Радомир и 15 - за с. Марчаево. Постигната е договорка с Бисер Петков, управител на Националния осигурителен институт, хората от област Перник да получат пенсиите си от 4 до 8 юни, допълни министър Младенов.

Утре и 25 домакинства от Владая ще получат еднократна помощ. Подадените заявления от днес и утре ще бъдат изплащани другата седмица. През почивните дни социалните работници няма да приемат нови документи, а ще продължат да обработват настоящите и да правят разплащания за тях. Средствата се изплащат въз основа на подадени молби от живеещите в общините Перник и Радомир.

Еднократната помощ се отпуска на домакинствата въз основа на заповед, издадена след обход до засегнатия жилищен терен от социални работници и представители и общината. Пред социалните служби в засегнатите общини ежедневно се изнасят актуализирани списъци от по 250 души, за да се предотврати образуването на опашки.

Днес служителите на АСП ще приемат молби до 19:00 часа. Тяхната извънредна работа ще продължи до неделя. С тях, както и с гражданите, работи екип от психолози на МВР. По разпореждане на министър Младенов социалните работници ще бъдат наградени за извънредния труд, който ще полагат до края на седмицата.

След срещата в Перник, министър Тотю Младенов посети отново всички засегнати от земетресението райони, за да наблюдава отблизо работата на социалните работници, ангажирани с обработването на молбите за помощи и консултации на гражданите.

Водещи

Най-четени