Тотю Младенов отива в Перник с пари в брой за обезщетенията 30.05 | 12:01

43 млн. лева ще бъдат отделени за ремонт на мостове

От Ивелина Георгиева

Около 1600 молби са получени в Министерството на труда и социалната политика за обезщетения след земтересението. Те ще бъдат обработени до края на деня и може би броят им ще достигне 2 хил.

Това заяви финансовият министър Симеон Дянков след редовното заседание на Министерския съвет.

Обещетенията ще бъдат раздавани в три области – Пернишка, Радомирска и София – област. В някои от околностите на София също има известни щети от трусовете, посочи Дянков.

До края на деня ще бъде изготвено постановление на Министерсския съвет, така че всеки един от тези хора, подали молба, още утре да могат да получат по 325 лева. С постановлението се цели да бъде установена точната бройка на обезщетените. На база получените до вчера (29 май) вечерта молби, сумата която се очертава до момента е около 900 хил. лева.

Премиерът е постановил утре (31 май) социалният министър Тотю Младенов, заедно с екипа си, да бъде на съответните места с пари в брой.

Относно общинската и държавната инфраструктура щетите са доста по-малки, отколкото се говореше досега – 10-20 милиона. Дянков лично е ходил на четирите обекта, за които вече има постановления за около 5 млн. лева.

Той уточни, че това са три детски градини в Пернишко и училището в Радомир. По оценка на експертите само една детска градина в Перник трябва да се разруши напълно, докато другите три могат да се оправят само със структурни укрепвания.

Детската градина в Перник, която трябва да се разруши, се оказала турска конюшня от преди 120 години, заяви Дянков. "Излиза въпросът защо въобще има детски градини, които са конюшни и в които децата толкова време са живели. Това за мен е лоша политика".

Министърът уточни, че детското заведение ще се изгради наново. Пари за това има, увери още Дянков.

43 млн. лева от предишното постановление на Министерския съвет, в което допълнително бяха отпуснати 85 млн. лева за инфраструктурни обекти, ще бъдат пренасочени от края на тази седмица за реконструкция и укрепване на виадуктите и мостовете по магистралите "Тракия" и "Хемус".

Половината от 85-те млн. лева се изтеглят и се дават за работа за укрепване на сегашните мостове и конструкции по магистралите, посочи Дянков.

Експертите от Министерството на финансите са се заели със задачата да търсят средства за допълнително финансиране на инфраструктурните проекти в рамките на месец- месец и половина. Дянков обеща, че министерството ще успее да намери пари и да направи всички останали проекти, вписани в предишното постановление.

По думите му 43 млн. лева няма да стигнат за всичко. Първоначалната оценка на експертите е била, че са необходими около 200 млн. евро за укрепването на всички големи мостове и съоръжения.

За тази цел министър Томислав Дончев отговаря за разработването на програма и преместването на част от ресурса по ОП "Околна среда", с което да се набавят необходимите средства за укрепването на около 3 хил. съоръжения.

Водещи

Най-четени