3 общини получават безвъзмездно за управление държавни имоти 20.07 | 18:34

Това са Велики Преслав, Самоков и Ивайловград

От Кремена Бедерева

Три общини получиха безвъзмездно правото на управление върху имоти на Министерството на културата. Това реши правителството, съобщават от информационната служба на МС.

Община Велики Преслав ще стопанисва историко-археологическия резерват "Велики Преслав”, обхващащ територията на стария град Преслав. Общата площ на имота е 3 191 098 кв.м.

Община Самоков ще управлява археологическия обект с национално значение "Антична крепост” в местността "Св. Спас” в землището на с. Белчин с площ от 17 024 кв.м.

Ивайловградската община получи безвъзмездно правото на управление върху 26.009 дка земя, отредена съответно за Римска вила "Армира”, намираща се в землището на гр. Ивайловград и за античен акропол, намиращ се в землището на с. Свирачи. И двата терена са с национално значение и представляват културна ценност.

С друго свое решение днес правителството прехвърли безвъзмездно имот на Министерството на отбраната в собственост на община Ардино, област Кърджали. Имотът е с площ 1353 кв.м и е с една сграда със статут на архитектурно-строителна недвижима културна ценност с местно значение.  

Водещи

Най-четени