30% от българите работят повече от 10 часа на ден 02.11 | 19:46

Това сочи Националното изследване на условията на труд в страната, проведено през 2010 г.

От Кремена Бедерева

Близо 30% от работещите у нас работят повече от 10 часа на ден. Това сочи Националното изследване на условията на труд в страната, проведено през 2010 г., съобщава econ.bg.

Толкова са и българите, които работят и през събота и неделя. Една трета от анкетираните са се оплакали от проблеми със здравето, предизвикани от условията на труда.

Въпреки това 87% от трудоспособните хора в България са удовлетворени от условията на работните си места. Резултатите от изследването сочат също, че фирмите, които предоставят лоши условия на труд, са малките и средните предприятия (МСП).

От своя страна министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов коментира, че са предвидени общо 70 млн. лева европейски средства за подобряване на безопасността на труд в големите, малките и средните предприятия.

Очаква се от тях да се възползват най-малко 350 предприятия, което да доведе до намаляване на трудовите злополуки с 25%.

20% от участниците в проучването споделят, че работят с висока скорост през целия работен ден, а почти 40% - че често им се налага да поемат непредвидени задачи. Над 90% работят на едно място, а между 5 и 7% са на непълно работно време.

Иван Нейков, директор на Балканския институт по труда и социалната политика (БИТСП), смята, че в България липсва възможност за гъвкава заетост. Парадоксите на проучването той отдаде на това, че хората са анкетирани през 2010 г., "в която се търкаляхме по наклона на кризата" и голяма част от тях са имали усещането, че съществува риск да си загубят работата.

Националното изследване на условията на труд в страната е част от проекта "Превенция за безопасност и здраве при работа", финансиран по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Водещи

Най-четени