30% повече желаещи за преброители 27.01 | 20:56

Хората, които ще влязат в дома ни, са избрани да имат опит в работата с документи

От Елена Коцева

Средно в страната за преброители са подали документи над една трета повече от необходимия брой за осъществяване на предстоящата през февруари кампания за преброяване на населението и на сградния фонд.

Това съобщи председателят на Националния статистически институт (НСИ) доц. Мариана Коцева, цитирана от БТА.

Според нея приложените критерии към преброителите са еднакви за всички съсловия и са били предпочетени хора, които имат опит в работата с документи, каквато е била практиката в предишни кампании.

Мариана Коцева посочи, че България първа от страните в ЕС, които тази година организират такива кампании, ще извърши своето преброяване.
Тя е и една от седемте страни в общността, в която ще се дава възможност за преброяване чрез интернет.

Попълването на онлайн картата ще отнеме 15 минути на човек. Взели сме всички мерки системата да може да поеме желаещите, увери доц. Коцева.

По предварителна преценка според нея попълването на една анкетна карта ще отнема между половин и един час. Тя обърна внимание на изискването, че преброителите трябва да покажат пред анкетираните служебна карта със снимка и трите си имена.

Уверенията й са, че няма опасност преброителите да използват личните данни на хората за други цели, защото носят административна и наказателна отговорност при евентуална злоупотреба.

При съмнение за преброителя, хората могат да направят справка за самоличността му на телефон 070016310.

Председателят на НСИ Мариана Коцева участва в работна среща в областната управа в Сливен във връзка с предстоящото 17-то преброяване на населението в България.

Кампанията по преброяването започва на 1 февруари в интернет, а от 10 февруари по домовете.

Водещи

Най-четени