32,3 млн. лв. са предвидени повече за висше образование 01.10 | 12:20

Алма Матер ще получи 5 млн. лв. повече от субсидията си, обяви Игнатов

От Ивелина Георгиева

32,3 млн. лв. повече е предвидил бюджетът за висше образование за следващата година. Това каза министърът на образованието Сергей Игнатов по време на откриването на новата учебна година в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Алма Матер ще получи 5 млн. лв. повече от субсидията си, обяви министърът.

От 1 януари всички дипломи, които се издават в страната, ще се качват на сайта на Министерството на образованието. По този начин ще бъдат избегнати фалшификации с дипломите на чуждестранните студенти.

По време на откриването на новата учебна година около 20 представители на Дружеството на турските студенти в България посрещнаха официалните лица на входа на Аулата с плакати "Очакваме вашата подкрепа за признаване на българските дипломи в Турция”.

След разговор между образователния министър и турския посланик у нас Исмаил Арамаз всяка страница от дипломите на турските студенти и документите, които ги придружават, да имат печат, а на всеки 2 седмици министърът ще сменя номера на печата.

Подобна процедура ще се извършва и в Министерство на външните работи (МВнР), когато минава процесът на легализация на дипломатите за чуждестранни студенти у нас.

Игнатов е изпратил писмо до всички университети да се прекратят взаимоотношенията с фирмите, които набират чуждестранни студенти, до тяхното записване в университета.

"Трябва да прекратят взаимоотношенията си и да създадат обстановка на недопустимост представители на тези фирми да се мотаят из коридорите на университетите", каза Игнатов.

Министърът поясни още, че на страницата на всички университети ще бъде публикувана сумата за обучение на година за всички студенти, за да може всичко да бъде по-прозрачно, тъй като представители на въпросните фирми, взимат пари от тях за всичко и непрекъснато се оправдават с университети, които били вдигнали таксите.

Сигнали за подобни порочни практики на тези фирми са постъпили от турския посланик. Повечето от тях не са български, а са турски. Затова се води разследване и в Турция.

Игнатов е изпратил списък с фирмите, които турският посланик му е подал, на вътрешния министър Цветан Цветанов. В списъка фигурират 10 фирми. МВР в момента води разследване по случая.

"Нарушенията на тези фирми са свързани с това, че те буквално рекетират студентите - за всяко нещо постоянно искат пари от тях." До 2 седмици Игнатов ще се срещне с турския си колега и ще намерят решение на проблема.

Игнатов подчерта, че ще има повече евростипендии за студентите. "Искаме да увеличим сумата за европейски стипендии", посочи той.

Предстои среща на представителите на МОМН и на МТСП ще се срещнат, за да огледат абсолютно всички европейски пари и пари по проекти и там, където е възможно, ще ги насочат за стипендии.

Когато стане ясен бюджетът, ще се знае дали ще има увеличение и на другите стипендии.

На първокурсниците от Алма Матер Сергей Игнатов пожела "повече любов, защото тя ще ги вдъхнови да учат".

Водещи

Най-четени