40% от 16-годишните са неграмотни, обяви НПО 25.09 | 17:55

За да достигнат връстниците си от Европа, тийнейджърите имат да наваксват две години

От Кремена Бедерева

40% от 16-годишните българи са неграмотни. Стряскащите данни са от изследването на неправителствената организация "Заедно в час", съобщава БНР.

Според данните, за да достигнат връстниците си от Европа, децата в България трябва да наваксват поне две години от образованието си.

Най-силно влияние върху качеството на образованието оказва бедността, като тя е пряко обвързана със статута на семейството, каза Траян Траянов от "Заедно в час".

От организацията отчитат, че в последните 10 години расте пропастта между най-добрите и най-слабите ученици, между децата в неравностойно положение и тези със семейства, между учениците от столицата и тези от селата.

"Това означава само едно нещо и то е, че българското училище не успява да компенсира ефектите от семейната среда, не успява да скъса този цикъл на бедността и да смекчи ефектите от бедността и ниския социален статут на учениците. Колко притеснително е това – може да кажем, че България в това отношение прилича повече на държави като Перу и Уругвай, отколкото на европейска държава", коментира Траянов.

На фона на тези данни зам.-кметът по образованието на София Тодор Чобанов съобщи, че в София процентът на отпадащите ученици е под 1, а средният успех на децата от София е най-висок за страната.

Ръководителят на представителството на Европейската комисия у нас Зинаида Златанова съобщи, че за следващия програмен период (2014-2020 г.) се предвиждат 73% повече средства за образование и 46 на сто повече за наука.

Една от основните цели ще бъде процентът на преждевременно напусналите училище да бъде намален под 10 %, а висшистите на възраст 30-34 години да достигнат поне 40%.

Водещи

Най-четени