5-ти протест срещу високите цени на горивата 11.05 | 18:36

Освен в столицата и в страната, на 15 май ще протестират и в Гърция, Турция, Исландия и Италия

От Кремена Бедерева

Национален протест срещу монопола на пазара на горивата и ниския стандарт на живот ще се състои на 15 май от 13 ч. на площад "Св. Александър Невски" в столицата. Това съобщиха организаторите, цитирани от БТА.

Освен в столицата и страната, по едно и също време местни неправителствени организации са предвидили протести в Гърция, Турция, Исландия, Италия и в други европейски държави.

Организаторите на проявата у нас се обявяват срещу картелите и монополите и са на мнение, че държавата е в правото си да определи пределни цени на горивата, по примера на Гърция.

Правителството трябва да инвестира в образование и в здравеопазване, а не в атомна електроцентрала, особено след като за изграждането й няма европейско финансиране, смятат още протестиращите.

Приоритет на държавата трябва да бъде повишаването на стандарта на живот, което може да стане, чрез плавно повишаване на доходите и намаляване на данъците, категорични са недоволните граждани.

Към протестиращите в неделя в столицата ще се присъедини и Пловдив. Това съобщи за радио "Фокус”-Пловдив Николай Гаргов, един от координаторите за град Пловдив.

Този път протестиращите ще блокират бензиностанции. Сборният пункт за водачите на автомобили, които ще участват в автошествието ще бъде на бензиностанцията до хотел SPS.

Часът за събиране е от 11.00 до 12.00 часа. Отново ще има и пешеходен протест, сборният пункт, за който е от 13.30 до 18.00 часа, пред сградата на Община Пловдив.

Маршрутът, по който ще се движат автомобилите, е бул. "Освобождение”, "Цариградско шосе”, "Мария Луиза”, ул. "Гладстон” и бул. "Пещерско шосе”, където ще бъдат блокирани двете бензиностанции по този маршрут, каза Гаргов.

iNews припомня, че това е поредният протест срещу високите цени на горивата, който се провежда в столицата и в страната.

Организаторите настояват за пълна прозрачност при ценовото определяне и за осигуряване на конкуренция при доставките на горива. Те искат цените на горивата да се намалят до 2 лева с ДДС.

В същия ден, в който се проведе последният протест срещу високите цени на горивата - 28 април, "Лукойл" увеличи цената на бензина на едро и дребно.

Дни преди това отпадна подписаният в края на март едномесечен мораториум върху цените на горивата на дребно.

Водещи

Най-четени