5000 деца ще участват в празничното шествие в Бургас 23.05 | 10:35

Преди това ще бъде отслужена Света литургия в чест на най-българския празник

От Елена Коцева

Повече от 5000 ученици от 30 училища и 13 детски градини и техните преподаватели ще вземат участие в тазгодишното шествие по случай Деня на българската просвета и култура, и славянската писменост – 24 май.

Празничната процесия ще бъде водена от членове на бургаското православно духовенство начело със Сливенския Митрополит Иоаникий, които ще носят специални икони и хоругви.

Атрактивното за бургазлии и превърнало се с годините в традиция тържествено шествие по централните улици на Бургас – "Александровска” и "Богориди”, ще започне от площад "Тройката”.

Веднага след шествието от 11.00 часа на открита сцена "Охлюва” в Морската градина е концертът с участието на деца и ученици от бургаски учебни заведения.

Отслужването на Света литургия в чест на най-българския празник – 24 май, е насрочено за 09.00 часа в Катедрален храм "Св. Св. Кирил и Методий”.

Проявите по повод светлия и любим на всички българи празник на словото започнаха в Бургас още от 20 май с награждаването на 34 бургаски млади преподаватели. Отличията са по повод успешното начало в учителската професия и личен принос за издигане авторитета на учебното заведение и популяризиране успехите на учениците.

Водещи

Най-четени