6,8 млрд. евро очакваме от Европа до 2020 година 19.10 | 09:50

Над 100 хил. българи са намерили работа благодарение на оперативните програми

От Цанка Донкова

Близо 7 млрд. евро очакваме от европейския бюджет до 2020 година. Това заяви заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова в ефира на TV7.

Няма държава, която само благодарени на европейските фондове да е съставила бюджета си, поясни правосъдният министър.

"Като цяло европейският бюджет е по-малък, нещо, което до сега не се е случвало и на второ място има друг подход", заяви Златанова и допълни, че доста политики се изнасят на общоевропейско ниво, например тази за наука. "Създават се общи проекти за всички европейски държави".

"Намаляха инвестициите не само в България, но и във всички европейски страни, а ние зависим много от Европа", посочи Златанова.

Тя обаче отчете ръст на усвоените средства по европейските програми, като за октомври, те са над 30%.

Министърът посочи още, че благодарение на оперативни програми като "Развитие на човешките ресурси" над 100 хил. души са намерили работа.

Правосъдният министър си постави и няколко бъдещи цели. Тя заяви, че планира да включи цялото електронно правосъдие в програмата "Добро управление", като обоснова решението си с инвеститорите, които гледат първо него, дори преди данъчната система.

По отношение на реформите в правосъдието, министърът посочи, че ще се съобрази със съкращенията в администрацията.

Тя посочи, че ще търси подкрепа от магистратите, за да постигне положителни резултати в четирите важни насоки, а именно - независимост и отчетност, и качество и достъпност на системата.

"Мисля, че ще имаме успех заедно", заяви министър Златанова.

Най-четени