600 хил. души са работещите бедни в България 07.10 | 13:00

Според президента на КНСБ Пламен Димитров минималната работна заплата остава под официалната линия на бедност

От Елена Кирилова

Работещите бедни хора в България наброяват около 600 хил. души, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БТА.

По думите му нетният размер на минималната работна заплата с малки изключения остава трайно около и под официалната линия на бедност. Това всъщност е предпоставка за поддържането на постоянния контингет на работещите бедни.

На кръгла маса на тема "Заплащането на труда в България - предизвикателства и перспективи", организирана от КНСБ в днешния Световен ден за достоен труд, Димитров обясни, че друга причина за наличието на толкова бедни хора у нас, са т.нар. ниско платени работници.  

Те са определени от Евростат като наети на пълно работно време, но брутната им заплата е под 67% от медиалната.

У нас този контингент няма тенденцията да намалява. В момента той достига 600 хил. души. Пламен Димитров подчерта, че поради кризата броят им продължава да се увеличава.

Президентът на КНСБ бе категоричен, че анонсът на финансовия министър за въвеждането на регионално минимално възнаграждение, е неприемлив и дори неразбираем.

Според Димитров у нас няма как да бъдат спазвани международни норми и конвенции, по които държавата е страна, ако тенденциозно и преднамерено прокламираме различия в заплащането на труда. Тези различия са свързани с това къде живеем, а не с това колко и какъв труд влагаме в това, което произвеждаме, категоричен бе лидерът на КНСБ.

Според него не съществува подобен механизъм, както законно установен, така и колективно договорен, за регионални минимални заплати в Европейския съюз.

Водещи

Най-четени