65 млн. интернет потребители са с откраднати лични данни 29.11 | 13:33

За предотвратяване на кибепрестъпления са похарчени 25 млрд. долара

От Силвия Стоядинова

Шейсет и пет милиона потребители по света са с откраднати лични данни, а за предотвратяване на киберпрестъпленията в световен мащаб са похарчени 25 млрд. долара.

Това се посочва в изявление на министъра на информационните технологии и съобщенията Александър Цветков, прочетено днес пред присъстващите на конференцията "Информационната сигурност - пресечната точка на държава, бизнес и неправителствени организации".

Началникът на отдел "Компютърни престъпления" в ГДБОП Явор Колев пък обясни, че числеността на отдела се е увеличила от 11 на 20 души.

По думите му организираната престъпност в момента се преориентира, а интернет и компютрите вече се превръщат в оръжие.

Потребителите на интернет в света са 2,2 милиарда. Над 50 % от българите ползват интернет, 14 % от тях имат достъп до високоскоростен интернет.

Сред сериозните проблеми днес, освен кражбите на лични данни и банкова информация, е и промишленият шпионаж, при който са замесени вътрешни хора в компании или министерства.

В последно време изключително модерни са престъпленията с електронните пощенски кутии. Хаква се електронната поща, след което се пращат имейли на хората в мейл листата с молба за изпращане на парични средства.

Киберпрестъпността нараства двойно почти всяка година, като се очаква ново увеличение и през следващата.

На сайта cybercrime.bg всеки може да подаде сигнал за киберпрестъпления или да се информира за тях.

Водещи

Най-четени