7,5 години затвор за Брендо за пране на пари 15.02 | 10:08

Съдът реши, че Евелин Банев трябва да върне 21 млн. лв. изпрани пари на държавата

От Диана Цветкова

Софийският градски съд осъди на седем и половина години затвор Евелин Банев – Брендо по делото за организиране на престъпна група и пране на пари.

Освен ефективната присъда, магистратите наложиха на Брендо глоба от 30 000 лева, както и забрана да осъществява търговска дейност или да бъде управител в търговско дружество в рамките на 9 години.

Съдът реши още, че сумата от над 21 милиона лева – изпрани според обвинението пари, трябва да бъде възстановена от Банев в ползва на държавата.

Останалите подсъдими – Моника Добринова, Десислава Дишлиева и Симо Карайчев, получиха тригодишни условни присъди с 5 г. изпитателен срок, както и глоби в размер на 2136 лева.

По време на пледоариите вчера (14 февруари) прокуратурата настоя за ефективна присъда от 12 години за Брендо, като обвинението изтъкна, освен доказателствата за пране на пари, и данните, че той е замесен в трафик на кокаин.

През лятото на 2012 г. Брендо бе задържан в Созопол при международната спецакция "Кокаинови крале" и впоследствие бе екстрадиран в Италия, където да отговаря по дело за трафик на кокаин.

В момента италианските власти връщат Банев в София за всяко съдебно заседание по делото за пране на пари.

Днешната присъда на Софийския градски съд може да бъде обжалвана пред Апелативния съд.

Водещи

Най-четени