7000 служители на МВР щели да искат да се пенсионират тутакси 09.11 | 16:43

Намерението е заради планираното увеличаване на осигурителния стаж с 2 години на полицаите

От Андриян Георгиев

Синдикатите в МВР очакват масово подаване на заявления за пенсиониране заради планираното увеличаване на осигурителния стаж с 2 години. Ако промяната стане факт, през декември те щели да организират протести.

Недоволните полицаи са изпратили своите искания в открити писма до финансовия министър и премиера. В тях полицейските синдикати искали спешни срещи с двамата.

Полицаите недоумявали, защо увеличението на осигурителния стаж става наведнъж от 2012 г., а не както е договорено - с 4 месеца всяка година. 

"Не сме получили никаква информация за наличието на каквато и да е икономическа обосновка, необходимостта от която поражда това скокообразно покачване. За пореден път държавните служители от системата на сигурността се поставят в неравностойно положение спрямо останалите", заяви Иван Павлов от Синдикалната федерация на служителите в МВР, цитиран от БНР.  

От Синдикалната федерация обясниха още, че проблемите от 2010 г. все още не са решени, а част от тях са се задълбочили. Като пример полицаите посочиха материалното осигуряване. Служителите искат да бъде създаден Съвет за социално партньорство, който да важи само за сектор "Сигурност".

Водещи

Най-четени