80 хил. декара горят в Странджа планина 28.08 | 13:45

Община Средец продължава да е в бедствено положение

От Андриян Георгиев

Продължава да е тежка обстановката с разразилия се пожар в община Средец в Странджа планина, съобщиха от МВР.

Пожарът се развива с пет фронта на площ от 80 000 дка. Към момента няма непосредствена опасност за населените места в района.

Огнената стихия бушува между селата Вълчиново, Синьо Камене, Сливово и Гранитец. В локализирането  на пожара участват осем пожарни екипа, полицаи, горски стопани, служители на общината Средец и доброволци.

Хеликоптер гаси пожара в труднодостъпните места. От Кризисния щаб определиха ситуацията като овладяна. Огънят е свален на земята ще се разчита на жива сила за пълното му потушаване. Очаква се и техника на Българската армия да се включи в дейностите. 

Продължава гасенето и на пожара край с. Тополица, община Айтос. Пожарът е локализиран на площ от около 2500 дка. Огънят е обхванал смесена гора и сухи треви. В ликвидирането на пожара участват четири екипа и местно население. 

Няма съществена промяна и в местността "Бели бор” в Рила планина. Огънят е локализиран от три страни. И днес на терен ще работят над 160 души. Летателната техника е в готовност и при необходимост ще се включи в гасенето. 

Водещи

Най-четени