85 души гасят на ръка пожара в местността "Бели бор" в Рила 02.09 | 09:56

Днес не се предвижда ползване на хеликоптери. Пожарът е овладян

От Ралица Стоянова

85 души и днес гасят на ръка пожара в местността "Бели бор” в Рила планина, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР-Кюстендил Катя Табачка, цитирана от Агенция "Фокус".

Днес не се предвижда ползване на хеликоптери, гасенето ще продължи основно на ръка, тъй като теренът на пожара е труднодостъпен. От полицията уточниха, че вече може да се говори за овладяване на пожара, тъй като не е допуснато разрастването му. Няма опасност за Рилския манастир и за населените места около пожара.

В гасенето на пожара участват и Сухопътните войски, информират от Министерството на отбраната, цитирани от БТА. Модулната група е в състав от 20 военнослужещи от военно формирование 26 400 - Благоевград. Вертолет Ми-17 от Военновъздушните сили е в готовност при необходимост също да се включи в гасенето на пожара в Рила.

Тепърва ще се установява какви са щетите от пожара в местността "Бели бор”. Според настоящата информация, са засегнати 1500 декара, от които 150 декара горска растителност.

Другият пожар в местността "Празна торба” е почти ликвидиран, осигурено е наблюдение от горски служители. По последна информация пожарът е засегнал близо 300 декара.

Вчера огнеборци от Пазарджик, Пещера и Батак се включиха в гасенето на пожар в района на биорезерват "Дупката" в Родопите.

Водещи

Най-четени