865 населени места у нас били нелегитимни 31.08 | 21:19

182 от тях са без постоянно живеещо в тях население

От Елена Кирилова

865 населени места в страната съществуват нелегитимно като такива, защото не отговарят на определените условия, съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, цитиран от агенция "Фокус”.

В 183 от населените места няма постоянно живеещо население, а повече от 682 са без собствено землище.

По думите на Нанков нормативната уредба гласи, че населено място е онова, което има постоянно пребиваващо население (най-малко един човек), собствено землище и изградена социална инфраструктура. Когато то не отговаря на съответните реквизити, чисто административен акт е то да бъде закрито.

Правителството е взело решение за закриването на 16 населени места в община Троян и едно в община Чупрене, област Видин. Готовност за закриване на населени места от общините Асеновград и Лъки, поясни Нанков.

"Процесът на обезлюдяване на малките населени места е започнал преди повече от 50 години. В периода 1995 г. – 2011 г. има закрити населени места по различни причини. Поради липса на собствено землище при сливане с други населени места са закрити три такива. 10 населени места са закрити поради липса на население и 32 населени места са закрити чрез присъединяване към друго населено място поради желание на местното население или на местната власт”, каза той.

Според него най-големият проблем не се крие в закриването на населени места, а в самото обезлюдяване.

Водещи

Най-четени