COVID-имунизация за хората, които ще разнасят подвижните урни 28.01 | 12:00

Всички, заети с провеждането на вота, ще получат необходимите защитни материали, увери Ангелов

От iNews.bg

Мерките дават резултат - само три области в страната са в червената зона. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб, цитиран от БНТ. Затова и обещаното разхлабване на мерките ще се състои, както бе решено преди дни.

Във връзка с предстоящите парламентарни избори - здравните правила са почти готови. Предвижда се всеки член на секционна комисия да получи по две маски с висока защита.

И тази седмица имаме спад на 14-дневната заболеваемост, отбелязаха от щаба - 125 на 100 000. Проблем за системата ще има, ако отново се качим над 200 души на 100 000. Тогава се очаква ново затягане на мерките.

Трудните разговори между Европейската комисия и производителите на Оксфордската ваксина не е ясно как ще се отразят на очакваните доставки у нас, но вместо през март, ние очакваме първата доставка още през февруари.

Здравното министерство вече е подготвило противоепидемичните правила за изборите през април. Най-важната задача е да бъде осигурена защита на членовете на секционните комисии. "Включително и маски с висока степен на защита. Като мислим да осигурим на всеки член по две такива", каза здравният министър.

"Със сигурност ще предложим имунизация на хората, които участват в подвижните избирателни секции", допълни доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор.

Ако заболеваемостта тръгне нагоре мерките ще бъдат затегнати отново, отбеляза още Ангелов.

Водещи

Най-четени