Reuters: Протестите в Пазарджик целят повече избиратели 29.10 | 18:13

Агенцията сравнява делото за радикален ислям с Възродителния процес

От Владислав Рашков

Процесът за разпространяване на радикален ислям, който се води у нас, и днешните събития в Пазарджик намериха отзвук и в световните медии.

Агенция Reuters посвещава специален материал на протеста на националистите, като за разлика от българските медии, които видяха около 500 души, медията преброи доста повече.

"Хиляди националисти излязоха в подкрепа на съдебния процес срещу 13 религиозни водачи в Пазарджик", уведомява Reuters и обяснява, че имамите са изправени пред съда за проповядване на радикален ислям, месеци след самоубийствения атентат в Бургас.

Reuters описва случая като тест за етническата и религиозна толерантност в България.

В съобщението се уточнява, че делото се води срещу 12 български граждани, повечето от които ислямски водачи, и една жена, за това, че са проповядвали радикален ислям в периода 2008-2010 г. Трима от тях са обвинени и в насаждане на религиозна омраза.

Протестиращите пред съдебната сграда са били представители на партиите "Атака" и "ВМРО" , като са настоявали да бъде наложена забрана за събиране пред съда на поддръжници на обвиняемите. "Нашата религия е България" и "Тежки присъди за фанатиците" са гласели посланията по плакати на националистите, продължава агенцията.

Обвинените от своя страна се предполага, че са работили заедно с нерегистриран ислямски клон в България "Ал Уакф-Ал-Ислами". Reuters, позовавайки се на съда, посочва, че организацията е позиционирана в Холандия и е подпомагана от салафитски кръгове от Саудитска Арабия.

Процесът има потенциал да застраши културата на толерантността в страната, където мюсюлманското население е 12%. Според агенцията делото навява спомени за 80-те години, когато хиляди мюсюлмани бяха принудени да сменят имената си, а други 300 хиляди – да напуснат България, в акция, предприета от бившия комунистически диктатор Тодор Живков.

Анализът на Reuters завършва, че националистите се възползват от процеса, за да привлекат избиратели за парламентарния вот през 2013 г.

Водещи

Най-четени