Делото в Пазарджик не трябва да се решава под външен натиск 29.10 | 09:33

Според Огнян Минчев политизирането на проблема е опасно

От Елена Кирилова

Делото срещу 13 души, обвинени в разпространение на радикален ислям, трябва да завърши в съответствие със законите и изходът от него не бива да е плод на външен натиск. Това заяви политологът Огнян Минчев в ефира на БНТ.

Днес (29 октомври) Окръжният съд в Пазарджик заседава по делото, по което обвиняеми са 12 мъже и една жена.

Минчев коментира, че основните политически сили в страната мълчат и тази стратегия е правилна, защото става дума за съдебен процес и не е редно да се очаква изказването на политически позиции преди да се произнесе съдът. Той заяви, че политизирането на проблема е опасно, защото не бива да се дава оценка, когато става дума за нарушения на закона.

В момента няма достатъчно информация за какво точно се води делото, но според Минчев, това е нормално. Обществото не би могло да познава процеса отвътре, защото делото се води на основата на определени факти и прозрения, събрани от ДАНС.

Огнян Минчев смята, че у нас се злоупотребява с понятието толерантност. Той подчерта, че дължим не просто търпимост, но и уважение към вярата на всекиго. Според него не става дума за борба срещу исляма, а за поведението на определени фигури, които, проповядвайки ислям, стигат до радикалния ислямизъм.

Политологът е категоричен, че има множество тенденции в исляма и те ще продължават да проникват у нас. Това, което България може да стори, е да защитава нормите на демократичната си политическа система.

Както и да завърши делото, то трябва да е в съответствие със законите, а да не е породено от външен натиск. Проблемът не е никак прост, затова третирането му с политически клишета е много опасно, заяви Минчев. Той смята, че обществото трябва да си даде ясна сметка, че живее в свят, в който има многообразие от идеи, независимо дали са религиозни или не.

Политологът смята, че подобно на другите демократични европейски страни, България трябва да има списък с организации, които са забранени.

Волен Сидеров, който се намира на митинг на "Атака" в Търговище, обясни, че партията не желае радикалния ислям в България да вербува хора. От "Атака" са против личностите, които учат хората, че не бива да общуват с никой друг освен с мюсюлмани.

По думите на Сидеров темата за ислямизацията в страната няма нищо общо с предстоящите избори и не бива да се говори за спекулации. Проблемът според него се крие в разбиването на националната ни идентичност и купуването отвътре на България.

Поради организирания от политическите партии митинг, в Пазарджик днес ще има засилено полицейско присъствие. Предстои да бъдат изслушани още трима защитени свидетели.

Повечето от обвиняемите по делото пристигнаха в съдебната зала, като си честитиха мюсюлманския празник Курбан Байрам.

Единият от тях показа черно-бяла снимка от 70-те години на възрастен човек и млада жена с бурка. По думите му това е доказателството, че бурките са присъствали в България и преди. В залата вече се намират и съпругите на обвиняемите, предаде агенция "Фокус". 

Водещи

Най-четени