АДФИ влезе на стадион "Христо Ботев" в Пловдив 20.07 | 16:59

По инициатива на вицепремиера и финансов министър в оставка Асен Василев инспекторите проверяват изразходването на публични средства по още 6 големи проекта в града

От iNews

Агенция за ​държавна финансова инспекция започна проверка как се разходват публичните средства по седем проекта на Община Пловдив, съобщи "Марица".  Това са строителството на стадион "Христо Ботев”, реконструкцията на стадион "Локомотив”, разширението на ул. "Даме Груев”, реконструкцията на ВиК-Воден цикъл, санирането на пет многофамилни жилищни блока, строежът на новата детска градина в "Тракия” и проектът "По крепостните стени на Филипопол” за реставрация и консервация на археологическите комплекси Небет тепе и Източната порта. 

Държавните финансисти от няколко дни са настанени в сградата на Общината и проверяват как са проведени обществените поръчки и как се отчита разходването на публичните средства.  Зам.-кметът Величко Родопски увери, че не се притеснява от ревизията, и разказа, че наскоро е приключила проверката на Сметната палата, при която не са констатирани нарушения. "За обектите се разплащаме въз основа на извършените и фактурирани от изпълнителите строително-монтажни работи. На проверяващите ще бъдат предоставени всички документи, които поискат от нас”, каза Родопски, който в момента е в отпуск.

На отправено от "Марица" запитване към АДФИ от пресцентъра на агенцията потвърдиха, че в момента се извършва проверка на финансовата част и на двата строящи се стадиона в Пловдив, както и на няколко други инфраструктурни обекти. От АДФИ категорично отказаха да дадат информация за проверките, като единственото, което обясниха, че те са по инициатива на вицепремиера и финансов министър в оставка Асен Василев. 

В седемте обекта се инвестират милиони левове - общински, държавни, европейски и от банков заем. Цената на стадион "Ботев” ​е договорена на 43 657 605 лева без ДДС след проведеното пазарно проучване. Към момента на възлагането на поръчката, спечелена от консорциум ДЗЗД "Колежа" с водещ партньор строителната компания на ПИМК, за строителството бяха осигурени 25 млн. лева субсидия от държавния бюджет. Още 12 млн. лева от бъдещия заем, който Общината възнамерява да тегли, са определени за стадиона. Други 3 млн. вече са гласувани от общинския бюджет. Все още не е ясно откъде ще се намерят парите за дофинансирането на обекта.  

Реконструкцията на стадион "Локомотив” също започна с отпуснатите държавни пари в размер на 12 млн. лева, още толкова са обещани от кредита.

Ул. "Даме Груев” е договорена  за 7 млн. лева с ДДС. Проектът за Водния цикъл е спечелен от Община Пловдив общо за 114 млн. лева по оперативна програма "Околна среда”. Най-скъпият обект от този проект е реконструкцията на Пречиствателната станция - 80 млн. лева с ДДС, който до края на тази година ще бъде завършен. Останалите средства са за подмяна на ВиК мрежата в "Кършияка" и реконструкцията на Брезовско шосе - "Дунав".

Общата сума за санирането на петте блока е 3,5 млн. лева без ДДС. Детската градина в "Тракия" струва 4,5 млн. лева, като те са предоставени на Общината по програма на МОН.

Най-проблемен за изпълнение се оказа проектът "По крепостните стени на Филипопол”, чийто старт се забави заради съгласуването с НИНКН. Стойността на договора за проектиране, авторски надзор и СМР е 6 996 594 лв. с ДДС.

Водещи

Най-четени