АЕЦ "Белене" била най-старата корупционна практика 26.10 | 14:48

Иван Костов направи исторически поглед на проекта

От Ралица Стоянова

"Строителството на АЕЦ "Белене" стана най-голямата корупционна практика за източване на парите на данъкоплатците". Това заяви съпредседателят на "Синята коалиция" и лидер на ДСБ Иван Костов в декларация в началото на парламентарния контрол, информира агенция "Фокус".

Изграждането на АЕЦ "Белене” беше спряно фактически още преди 1989 г. заради опасения за безопасността след взрива в Чернобил през 1986 г. Втората причина е препоръката за изграждане на двойно по-дълбока "възглавница” за реакторите, поради опасност от земетресения, посочи Костов.

Той припомни историческите факти. Правителството на Димитър Попов е спрял проекта "Белене” и е определило площадката за изграждане на паро-газова централа. Това решение е взето след инициатива на Стефан Продев и е подкрепено от БСП в Седмото Велико Народно събрание. Правителството на Филип Димитров окончателно е спрял проекта.

По думите на Костов Симеон Сакскобургготски е разрушил този пълен консенсус, като е отменил решенията на предишните правителства. Един от аргументите е бил, че без АЕЦ "Белене" България ще е принудена през 2010 г. да внася електроенергия. "С това премиерът и главният преговарящ с ЕС отклониха вниманието от вината си. Те лично нарушиха решение на 39-ото НС от 23 юли 2002 г. като се съгласиха с преждевременното затваряне на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй”, посочи Костов.

На 9 януари 2003 г. ВАС е отменил решението на кабинета Сакскобургготски да затвори реакторите като противоречащо на решението на НС. Тогавашните министри Меглена Кунева, Милко Ковачев и Соломон Паси са обжалвали това решение, но жалбата е отхвърлена от 5-членен състав на ВАС на 28 март 2003 г., посочи Костов.

Цената от АЕЦ "Белене”, която връща инвестициите, е социално непоносима и е по-висока от тази на пазара на електроенергия в региона на Източна Европа, подчерта Костов.

 

 

Най-четени