Авиоотряд 28 разпръсквал балони за детско тържество 07.02 | 07:46

247 хил. лв. бонуси пък са били раздадени по времето на Бойко Борисов

От Кремена Бедерева

"Авиоотряд 28" е използван, за да разпръсква балони за детско тържество. Авиоотрядът е специализирано звено, което трябва да извозва правителствени лица, и не би следвало да извършва полети като търговско дружество.

Въпреки че са използвали Авиоотряд 28 за лични цели, тези разходи са били заплащани. Това заяви Валери Димитров, шеф на Сметната палата по bTV за полетите на "Авиоотряд 28". Палатата откри хаос в документацията на отряда.

Заявителите и ползвателите са плащали полети на властта. Щета няма. Тук наистина става въпрос за една лоша нормативна практика, при която се използва Авиоотряд 28, смята Димитров.

53 са полетите, извършени по заявки на физически лица. Авиоотрядът е специализирано звено и не би следвало да извършва полети като търговски превозвач. Държавата не е ощетена, каза Димитров.

По думите му не е нормално министри да ходят на лов с хеликоптери. Докладът няма да отиде в прокуратурата, защото не са открити данни за престъпления, обясни той.

Тази практика трябва категорично да се промени и трябва да бъде променена нормативната уредба, предложи Димитров. Според шефа на Сметната палата данни за престъпление няма.

247 хил. лв., а не 700 хил. лв. бонуси е раздало правителството по времето на Бойко Борисов. Тази сума е за 1 година, уточни пък зам.-председателят на Сметната палата Цветан Цветанов.

Тези пари са били разпределени между 42-ма служители в политическия кабинет. Между 800 до 1200 лв. – такива са били заплатите им тогава.

В момента администрацията на МС работи много по-добре, изтъкна пък Димитров. Сега няма нарушения, подобрено е състоянието на отчетността, това категорично мога да го кажа. Сега в момента МС е много по-добре като бюджетно състояние. За това заслуга има секретарят – Росен Желязков, смята Валери Димитров.

За разлика от 2009 г., когато беше направен отказ от отчетност на МС, сега има съществено подобрение. Това трябва да се знае.

Водещи

Най-четени