Авиошоу на американска ескадрила за 100-годишнината на българската авиация 23.06 | 17:44

Демострационна ескадрила "THUNDERBIRDS" /"Буревестниците"/ пристигна в авиобаза Граф Игнатиево

От Петя Михайлова

Световноизвестната демострационна ескадрила "THUNDERBIRDS" /"Буревестниците"/ пристигна в авиобаза Граф Игнатиево след половинчасови опознавателни полети, съобщи БТА.

Осемте щатски пилота на F-16 бяха посрещнати по стар български обичай с хляб и сол от личния състав на авиобазата, те бяха приветствани с "добре дошли" и от командира й бригадата генерал Цанко Стойков.

"Буревестниците" са в България по повод 100 години Българска авиация и демонстративните им полети ще бъдат част от специална програма на Българските ВВС и посолството на САЩ в България на 25 юни /събота/.

Въздушните демонстрации включват над 40 елемента и фигури от висшия пилотаж, като летателната програма е разделена на две основни части - групови демонстрации "робм" и солови изпълнения.

Демонстрационната група за висш пилотаж "Буревестниците" е основана през 1953 г. и е символ на професионализма и постиженията на американските Военновъздушни сили. В нея участват най-добрите бойни пилоти от всички американски авиобази, за не повече от 2 години. Тренират четири дни в седмицата, а годишната им програма предвижда световно турне от март до септември. Групата е част от 57 крило на ВВС на САЩ базирано в Нелис, Невада. 

Водещи