Австралиец е заподозрян за атентата на летище "Сарафово" 05.02 | 14:30

Това информира AP, позовавайки се на двама западни представители

От Владислав Рашков

Австралиец е заподозрян за атентата на летището в Бургас, който отне живота на петима израелски граждани и български шофьор на автобус, информира AP, позовавайки се на двама западни представители.

Двамата твърдят, че са запознати с разследването, но са пожелали анонимност, защото нямат право да разговарят с представители на медии.

Същите очакват българското разследване да свърже атентата от 18 юли 2012 г. с ливанската организация "Хизбула" и Иран. Със същото предположение излезе и вестник Wall Street Journal.

Според агенцията следователите по случая ще дадат крайната си оценка на българското правителство.

На 18 юли 2012 г. на летище "Сарафово" в Бургас автобус, превозващ израелски туристи, бе взривен. На място загинаха шест души.

Дълго време по случая нямаше назовани извършители и все още никой не е поел отговорност. В началото на 2013 г. следователката Станелия Караджова разпространи информация, че единият от помагачите на атентатора е бил известен.

МВР не отрече информацията, но дни по-късно Караджова бе отстранена от длъжност за разпространяване на следствена тайна.

Последната хипотеза за станалото бе, че участниците в атентата са били араби с двойно гражданство. Единият от помагачите имал австралийски паспорт, но той не е бил в директна комуникация с физическия извършител на нападението.

Двамата все пак са били засечени по едно и също време у нас.

От ASIO - австралийската национална служба за сигурност в Канбера, обаче отговорили, че заподозреният не се намира на територията на Австралия. За други двама от помагачите в терористичния акт има непотвърдена информация, че са с канадски паспорти.


Водещи

Най-четени