Дилма Русеф в родния град на баща си 06.10 | 08:57

Георги Първанов и Дилма Русеф ще посетят Велико Търново и Габрово

От Кремена Бедерева

Продължава посещението на президента на Бразилия Дилма Русеф по покана на президента на България Георги Първанов, съобщиха от прессекретариата на президентството.

Президентът на Бразилия с български корени пристигна късно вчера на 4 октомври на държавно посещение в България. 63-годишната Русеф, която е първата жена президент в историята на Бразилия, пристигна от Брюксел, където участва в срещата на върха ЕС - Бразилия.

Това е първо посещение на бразилски държавен глава у нас от възстановяването на дипломатическите отношения между България и Бразилия, чиято 50-годишнина се навършва през тази година.

Визитата на Русеф у нас има и личен и сантиментален характер - баща й Петър Русев е роден в Габрово, като през 1929 г. емигрира във Франция, а после в Аржентина, преди да се установи в Бразилия и да смени името си на Педро Русеф.

Вторият ден от посещението на Дилма Русеф ще продължи с посещение на Велико Търново и родния град на бащата й - Габрово. По програма визитата ще продължи час и половина.

Русеф и Първанов ще посетят Националната априловската гимназия, където е учил бащата на Дилма - Петър Русев. В книгата на гимназията пише, че той е завършил през 1918 г.

Ученици и учители са подготвили подарък на президента с български корен – умален макет на гимназията, изработен от планински кристал. По-късно през деня тя ще посети и историческия музей в Габрово. Там ще й бъде подарена пластика, наречена "Покоряването на Европа”, дело на габровския скулптор Георги Балабанов, който е носител на наградата "Златен Езоп”.

В двора на гимназията Русеф и Първанов ще се срещнат с местните жители, а след това ще посетят изложба за българските корени на Русеф, подредена в Регионалния исторически музей.

Родословното дърво на Дилма Русеф, от което тя произхожда по българска линия е много интересно, защото от това цялостно родословие от 589 души.

Сред тях има един министър на България - ген. Руси Русев, един кмет на Габрово - Христо Русев и първата жена – кмет у нас след 9 септември 1944 г. Петрана Атанасова Русева. Това уточни и.д. директор на Историческия музей в Габрово Красимира Чолакова.

Водещи

Най-четени