Автоинструктори "подбиват" цената на шофьорския курс в Търново 16.08 | 17:47

Предвижда се нова форма на изпит за бъдещите шофьори

От Таня Георгиева

За подбиване в цената на шофьорските курсове алармират автоинструктори в Старата столица. В момента обучението струва между 600 и 800 лева, но някои автоинструктори го предлагат на доста по-ниска цена - по 200-300 лева, информира председателят на Съюза на преподавателите по автомото подготовка във Великотърновска област Иван Борисов.

Темата коментира управителят на автошкола във Велико Търново - Даниела Маринова. Тя потвърди тази информация, но бе категорична, че фирми, създали си име в тази услуга, не биха работили срещу имиджа си.

С цел да не се минава по "втория начин" при взимането на книжка, браншовите организации и държавата в лицето на транспортния министър се договориха от есента листовките да се променят.

Предвижда се изпитването да бъде тест с 45 въпроса. Листовките ще бъдат индивидуални и ще имат баркод и специален холограмен знак, което ще ограничи субективната оценка, а от там и възможността за корупция, смята Иван Борисов.

Даниела Маринова изрази резерви с въвеждането на този вариант на изпитване, тъй като, по думите й, въпросите ще се теглят на лотариен принцип и ще имат до четири възможни верни отговора, а броят на допуснатите грешки ще се увеличи, като всеки въпрос ще има различна тежест, в зависимост от темата, в която е.

От друга страна вариантът дават възможност за по-широки знания. По този начин по-лесно ще се вниква смислово, без да е нужно да се научават наизуст въпросите. Също така ще бъде прекратена всяка възможност за закупуване на теоретичния изпит - нещо, което все още се практикува, твърдят от бранша.

Паралелно ще върви и електронно изпитване, чието предимство е, че след маркиране на екрана, можем отново да променим отговора, ако смятаме, че е грешен, коментират още инструкторите.

Благодарение на въвеждането на видеонаблюдението, 95% е спряно купуването на шофьорския изпит и предстои затварянето на много автошколи, информират от Асоциация за квалификация на автомобилистите в България.

Мнението на Даниела Маринова по въпроса е, че българите са изключително изобретателни и винаги намират "цаката", когато решат, а в света има и по-интелигентни начини да се следи дали се спазват правилата.    

Най-четени