Стаж и възраст - изисквания за шофьор на ученическите автобуси 09.02 | 13:10

Изискванията са шофьорът да е на поне на 25 г. и да е с минимум 2 г. опит

От Миглена Ивановa

2 години професионален опит като водачи на автобус и възраст не по-малко от 25 години – това са вече минималните изисквания към шофьорите, които осъществяват превози на ученици.

Изискванията са регламентирани в Закона за автомобилните превози, който днес депутатите гласуваха на второ четене.

Автобусите, с които се извършват превози на ученици, трябва да имат и издадено удостоверение за преминат допълнителен преглед за проверка на оборудването им, записано е още в закона.

Глобата, ако не са спазени тези изисквания ще е от 10 000 лв., а при повторно нарушение тя ще се увеличи двойно – 20 000 лв.

 Възложители и организатори на превози, които не осигурят безопасността при пътуванията на децата и учениците, ще понесат глоба от 5000 лв. Тази разпоредба важи за учители, директори на училища или други организатори на пътуванията.

Депутатите приеха и строги санкции при нарушения при използването на тахографи. С 1500 лв. ще бъде глобен водач, който не представи при проверка не представи тахографските листове от текущия ден и тези от предходните 28 дни. Предвижда се глоба от 1500 лв. и при укриване или подправяне на данните от тахографските листове, картите на водача или разпечатките от дигиталния тахограф.

По-рано днес парламентът прие общинските съвети да определят таван на тарифите за километър на такситата в съответната община.

Народните представители решиха превоз на товари за собствена сметка между два пункта на територията на България да се извършва с моторни превозни средства или състав от пътни превозни средства с допустима максимална маса до 12 тона.

Над тази маса лицето, за чиято сметка се извършва превозът, трябва да притежава лиценз за извършване на обществен превоз на товари. Задължително трябва да се уведомява писмено Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация”, че се извършва превози за собствена сметка на пътници или товари еднократно, но не по-късно от деня на започването на дейността по извършването на превозите.

Превозите по автобусни линии се възлагат след проведена процедура по Закона за концесиите или Закона за обществените поръчки, решиха още депутатите. Възлагането на концесиите за автобусните линии се синхронизира с регламенти на Европейския съюз.

iNews припомня, според Закона за автомобилните превози е задължително издаването на багажна разписка за всеки багаж, намиращ се в багажното отделение на превозното средство.

Водещи

Най-четени