Агресията на стадиона безпощадна - продължава да взима жертви 29.10 | 22:00

Футболен фен си самовзриви ръката, докато си правеше бомбички

От Теодора Кокаланова

Няма опасност за живота на футболния фен, който вчера (28 октомври) си самовзриви ръката по време на приготвяне на самоделни бомбички. Това обаче не е първият подобен случай. Самоделните бомбички са изключително опасни, затова е необходимо да се ограничи порочната практика.

Още като тийнейджър Росен става жертва на бомба, която самият той направил в мезето си. И днес, години по-късно, все още носи последствията от случилото се. Всичко станало за секунди, когато решил да изпробва нова смес.

"Трите буркана, в които бяха смеските, не съществуваха, вратите на мазето ги нямаше. Мен ме спаси това, че се бях завъртял. Дясната ми ръка сега няма оросяване, тежко е да се говори", казва той. Въпреки забраните и контрола по-изобретателните намират начин да произведат бомба дори в домашни условия.

Различните смеси реагират, някои се взривяват от удар, от допир. Затова от полицията алармират да не се правят самоделни бомби в домашни условия, съобщи bTV. На стадионите често атмосферата е като на война: пиратки, бомби, димки и факли съпровождат страстите. Дори полицията не може напълно да се справи с незаконното внасяне на опасни предмети и материали.

"Ние извършваме претърсване и не рядко откриваме. Откривали сме цели чували с 50-100 пиротехнически средства. 2-3, 5 чувала. Откривали сме в нещата, които внасят фенклубовете за хореография", уточни Антон Златанов, заместник-началник на отдел "Охранителна полиция" СДВР. 

През 2003 г. Гергана Орлова е в трибуните на стадион "Българска армия". Бомбичка, хвърлена от по-горните редове я уцелва в лицето. "Хората не искат и нямат желание да се учат от грешките. Това е", казва тя. 

Водещи

Най-четени