Адвокатите: Убиецът от Лясковец има право да се защити 02.04 | 15:29

Според тях действията срещу него са в грубо нарушение на закона

От Теодора Кокаланова

"Разглеждането на мярката за неотклонение на Петко Петков от Лясковец, който застреля полицай и рани други трима, в условията на болнична реанимация, е в грубо нарушение на етичните правила", отбелязват адвокатите. Според тях задържането под стража на лице, което не може да се защити, е в разрез със закона.

Българските адвокати за правата на човека изпратиха писмо до Висшия съдебен съвет, в което отбелязват, че Петко Петков има право на защита, което включва правото му на активно участие по време на делото, както и при подготовката на защитата.

По думите на магистратите правото на обвиняемия е накърнено, което поставя под въпрос публичното разглеждане на неговото дело като гаранция за справедлив процес, информира в. "24 часа". Петко Петков е обект на нечовешко и унизително отношение, забранено и от Конституцията на Република България, и от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, уточняват адвокатите.

От организацията изтъкват, че влошеното му здравословно състояние е едно от основанията, които са уважителна причина за отлагане на делата, за да се гарантира адекватното осъществяване на защитата.

А в случая с Петко заседанието е било проведено в болнично отделение, където практиката е да не се допускат за свиждане дори роднини. Правото на лична защита на Петков е било сведено до "просто физическо присъствие в помещение, на болничното легло", което според адвокатите е недостатъчно. 

Водещи

Най-четени