Адемов предупреди: С деинституционализацията не бива да се бърза 07.02 | 19:31

„Децата имат нужда от адапиране“, подчерта министърът

От Лазар Тодоров

Процесът на деинституционализация не бива да бъде изкуствено форсиран, защото децата имат нужда от адаптиране, в новите условия да се чувстват в среда, близка до семейната. Това заяви социалният министър Хасан Адемов при посещението си в Ловеч, цитиран от БТА.

Адамов отчете, че в 81 общини са изградени 149 центрове за настаняване от семеен тип и 36 защитени жилища. Изграждането на тези социални услуги е част от изпълнението на национален план "Визия за деинституционализация", чиято идея е в рамките на 20 години да приключи този процес окончателно.

В момента в институции у нас има около 4233 деца, в това число и такива с увреждания. На 1700 деца от тях е направена индивидуална оценка, всяко едно от децата е насочено по списъци в центрове за настаняване от семеен тип в зависимост от неговите потребности.

"Идеята е да направим всичко възможно на базата на интегрирания подход - медицински, социални, психо-социални, психо-емоционални грижи да опитаме тези деца да ги интегрираме в обществото, да им дадем шанс за образование и реализация на пазара на труда", заяви още министърът.

Водещи

Най-четени